Skip to content

HDD till SSD i NAS’en

Jag har skaffat mig en SSD till min NAS nu, istället för min WD Scorpio Black 2.5″, 320GB.
Valet föll på en Intel X25-V, 40GB. Har en X25-M i min stationära, och jag är mycket nöjd med den.

Hursomhelst så gjorde jag detta valet för att min Scorpio betedde sig väldigt underligt när den satt kopplad via kontrollerkortet. Och vissa har kanske hört talas om ”Load_Cycle_Count”, som är ett mått (som kan avläsas i SMART-datan för disken) på hurpass många gånger ”armen” i hårddisken har parkerats. Detta sker hela tiden på en normal disk också, men inte oftare än kanske 1 gång per 5-10minuter. Min disk gjorde detta var 10′e sekund ungefär.. så slitaget som uppkommer pga detta var ju ganska illavarslande för min del. Jag lyckades inte lösa det, utan det fick bli att köpa en icke-mekanisk disk helt enkelt.

Visst blev det ett utlägg till på NAS’en, men jag ångrar det inte för en sekund. Visst, den startar inte mycket snabbare än den gjorde, på en så bantad installation. Men jag kan glatt säga att mina största ”problem” nu är att jag får lite prints från NTP på skärmen.. men jag har ingen skärm inkopplad, så det är inget jag märker. :) Ganska överkomliga problem..

Men att byta systemdisk är ju lite riskabelt tänkte jag.. och att köra DD, som är ett verktyg för att kopiera data bitvis, skulle inte fungera heller, då jag hade behövt en minst lika stor disk att föra över till.. det fattades 280GB i så fall.

Men, FreeBSD har ett grymt(!) program för just detta.. som heter dump / receive fann jag. Det gör precis det som det skulle i mina ögon :)

Jag kopplade in min SSD och startade upp NAS’en. Sen, inloggad som root, så kan man göra efter behag; jag valde att hoppa in i sysinstall för att fixa till partitionerna på min SSD.

# sysinstall

Sen så följde jag egentligen guiden här (http://submesa.com/data/bsd/install)
Men, nu skulle jag ju ha en SSD, och behövde tänka lite mer på att skrivningar osv fick begränsas lite.. jag ville ju inte slita på den mer än nödvändigt.
Så, /tmp fick ge med sig, bort med den.
Swap måste man ha, jag vill inte råka ut för några panics i min NAS för att jag snålat med att inte använda swap.

Mina partitioner blev såhär:
root – 512MB
swap – 2000MB
/var – 4000MB
/usr – resterande MB.

Skrev ändringarna till disk.
Min Intel hamnade vid uppstart som ada0, så mina nya partitioner blev således, ada0s1a, ada0s1b, ada0s1d, ada0s1e.

Jag började med att skapa ett nytt filsystem på rootpartitionen på SSD’n.
# newfs /dev/ada0s1a
# mount /dev/ada0s1a /mnt
# cd /mnt
# dump 0af - / | restore rf -

Tänk på att cd’a in i /mnt också, innan du kör sista kommandot!
När det är klart, unmounta, sen gjorde jag samma procedur för dom andra partitionerna ada0s1d och ada0s1e också.

Efter detta så unmountade jag /mnt; tänkte jag skulle köra glabel och döpa systemdisken också.
Det gjorde jag med kommandot

# glabel label rootfs /dev/ada0s1a

Efter att allt har döpts, och om du följer denna guiden, tänk på att ändra i /etc/fstab också, när du har din root-partition mountad i /mnt :)
Under ”options” i fstab kan det vara en mycket god idé att lägga till ”noatime” för att stänga av uppdateringen av accesstider på filer, som annars kan slita onödigt på en SSD.

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS